De verkoop

Verkopen met makelaar

Zonder meer ga ik je adviseren om je woning te verkopen met makelaar. Liefst één, die actief is in de regio.

Een lokale makelaar, kent de regio op zijn duimpje en heeft vaak de koper al gevonden voordat de woning online komt. Bovendien kunnen ze je prima advies geven over alles wat komt kijken bij een verkoop en dat is heel wat.

Door de professionele aanpak, zal jouw woning beter en sneller verkocht worden, met minder risico. Een makelaar deelt jouw woning op funda, de eigen website, met de klanten en in het netwerk. Goede kans dat daar iemand tussen zit, die valt voor jouw woning!

Je kunt de diensten van een makelaar ook voor een deel inschakelen. Je zou bijvoorbeeld een waardebepaling kunnen laten doen, zodat je weet hoeveel je kunt vragen voor jouw woning. Je doet dan verder de bezichtigingen en onderhandeling zelf.

Wat kost een makelaar?

De kosten voor een makelaar (courtage) liggen tussen de 1 en de 1,5 % van de verkoopprijs. Soms iets lager, soms iets hoger.

Meestal is dit inclusief btw, check dit zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Naast de courtage worden er soms opstartkosten en bijkomende kosten gevraagd. Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen en rekening te houden met bovenstaande punten.

Naast het vergelijken van deze offertes, kun je de makelaar ook beoordelen op de presentatie van de woningen die al online staan.

Er zijn ook makelaars die geen gebruik maken van courtage, maar een vast tarief hanteren.

Verkopen zonder makelaar

Zeker mogelijk en ook hier zijn er tools om je te helpen. Je bespaart veel, maar dit vraagt veel van je eigen inzet! Er komt echt veel bij kijken.

Doe je het helemaal zelf, dan kun je dus geen gebruik maken van funda. Wat je wel kunt doen is een advertentie maken op marktplaats en dit delen via social media. Marktplaats gebruiken voor de verkoop van een huis, is niet kosteloos maar ook niet duur. Voor een advertentie betaal je tussen de € 36,80 en € 60,99 per 4 weken.

Verder is het wijs om goed te onderzoeken, wat je allemaal nodig hebt en moet doen om je woning goed te verkopen. Door dit goed te doen, voorkom je gedoe achteraf (verborgen gebreken etc.) en uiteindelijk zal je zien, dat als je het goed aanpakt, het resultaat beter is.

Verkopen met internet makelaar

Met een internet makelaars bepaal je zelf wat je uitbesteedt. Het grote voordeel is dat je op deze manier wel gebruik mag maken van funda.

De kosten zijn lager dan een reguliere makelaar en je hebt de verkoop in eigen hand. Als jij weet dat je zelf de skills hebt om dit te doen is het een prima optie.

Pas wel op. Al met al kun je soms net zo duur of duurder uit zijn. Maar als je echt veel zelf doet en je doet het heel goed, dan is dit een prima optie.

Controleer of een makelaar aangesloten is bij een beroepsvereniging.

Het is fijn om te weten of iemand verstand van zaken heeft. Als er toch onverhoopt iets gebeurt wat niet volgens afspraak gaat, mag je bij de beroepsvereniging aankloppen.